
Rwanda
Vorige week zag ik een fragment van een serie, genaamd de Gevaarlijkste wegen. Twee bekende Nederlanders trekken met de auto dwars door het land. In 1994 is het land verscheurd door een vreselijke genocide waarbij 800.000 burgerslachtoffers zijn gevallen. In 2018 had het land 12,3 miljoen inwoners. Dus het aantal dodelijke slachtoffers is enorm, zeker als je het afzet tegen het totaal aan inwoners. Zo heeft iedereen wel een naaste, een familielid, een klasgenoot, een leraar, een buurman, een bekende verloren in die vreselijke genocide van 1994. Gepleegd, uiteindelijk, door eigen bevolking. Hoe krijg je dit weer goed zou je zeggen? Hoe overleef je dit als generatie? Hoe bestuur je dit land als regering?
Drie grondregels
Tijdens een pitstop van de beide Nederlanders bij een supermarktje gaf een voorbijganger daar een heel helder antwoord op. Op de vraag “hoe het nu gaat met het land?” gaf hij dit antwoord: De regering heeft 3 grondregels, drie ‘principals’, opgesteld waar wij ons aan moeten houden:
- De eerste is: Rwanda is een eenheid, wij zijn een eenheid!
- Het tweede is: Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen.
- Het derde is: Denk groot omwille van ons land.
Ambitie
Ik vind dit zo’n gaaf voorbeeld van hoe herstel toch mogelijk is onder zo’n grote groep mensen en hoe je als leiding blijkbaar toch zo’n invloed kan hebben. Dat in een willekeurig dorpje op een willekeurig terrasje voor een onbeduidend supermarktje dit zo helder wordt uitgelegd door een inwoner van dit prachtige land, dat is een enorme opsteker voor het leiderschap van de regering lijkt mij. Ik lees dat Rwanda het Singapore van Afrika wil worden. Op dit moment staan zij al op nummer 1 van Afrika als het gaat om het registeren van een onderneming. Heel de bevolking is ambitieus dus!
Les
Hier is mijns inziens een prachtige les te trekken voor elke leidinggevende:
Wanneer je nu leiding geeft aan een bescheiden team of aan een groot concern of zelfs een land, als jouw doelstelling helder en eenvoudig is uit te leggen en te vertalen naar ieders eigen persoonlijke situatie, dan zal de toepassing door een ieder zelf gedaan kunnen worden en zal dat enorm versterkend zijn voor het geheel, in dit geval een heel land.
Ik deel graag deze les: zorg dat iedereen in jouw team en/of jouw bedrijf weet wat de principals, de grondregels zijn van het team en/of bedrijf. Maak ze klein, maak ze pragmatisch, maak ze te volgen en laat iedereen in staat zijn zelf een vertaling te maken.
Impazz Open Kaart spel
Impazz heeft een eigen Impazz Open Kaart spel ontwikkeld waarin je op ongedwongen wijze kan onderzoeken hoe helder deze principals, deze KPI’s, op de bril staan van jouw teamleden. Bestel zelf dit unieke kaartenspel voor TD’s, ga ermee aan de slag en je ziet welke ongelofelijke resultaten je kan behalen.
Een wijze les uit Rwanda. Rwanda, we respect you!